Ablak a világra  
 
   
Dél-Tirol, Dolomitok
 
 

Bevezető
 
 

Dél-Tirol földrajzi helye Európában - kattintson a nagyításhoz

Dél-Tirol – Olaszország egyik északi szeglete – kevéssé ismert a magyar utazók körében. 1919-ig, az első világháború végéig Tirolhoz, azaz Ausztriához tartozott, azóta Itália része. Nem csoda hát, hogy a vidék és a kultúra ma legalább annyira osztrák, mint amennyire olasz. Dél-Tirol alapvetően német nyelvterület, de olasz nyelvtudással is remekül elbodogulhatunk itt.

   Ez a régió az ellentétek hazája. A Zillertali- és az Ötztali-Alpok örök hóval borított csúcsaitól alig néhány kilométerre szőlőskertek húzódnak, melyekben remek aromájú borok teremnek; az Etsch-völgy és Vinschgau gyümölcsösei, Dorf Tirol és Meran virágpompája kifejezetten mediterrán jellegű tájak. A meredek esésű, gyors hegyi patakok és folyók dübörgő zúgással hívják fel magukra a figyelmet. A havasi legelők virágpompája éles ellenpontja a Dolomitok kopár sziklavilágának. A legelőkön tehenek, juhok legelnek békésen, az elhagyatottabb tájakon gyakran feltűnnek a hegyi kecskék és a mormoták is.

A Szent István-plébániatemplom belső tere, Niederdorf - kattintson a képre a nagyításhoz A Szent István-plébániatemplom belső tere, Niederdorf

   Dél-Tirolt – szerencsére – megkímélték a háborúk pusztításai, így számos műemlék – román kori és gótikus is – várja a látogatókat. A hegyek ormait várkastélyok koronázzák, a falvak, városok szép templomait történelmi épületek övezik.

   Az év bármely szakában érdemes ide látogatni. Télen a síelőket várják az Alpok hóval borított lejtői, bár a téli sportok szerelmesei számára a nyári meleg sem jelenthet akadályt: a gleccserek remek síterepek az évnek ebben a szakában is. Tavasszal a gyümölcsfák virágzása, ősszel a szüret és a borkóstolók vonzzák a turistákat. Gyalogtúrázásra, a műemlékek felkeresésére a nyár az ideális évszak. Bár a régió távol van a tengerparttól, a strandolásról sem kell lemondanunk: friss vizű tavak biztosítanak lehetőséget erre.

   Dél-Tirol szívélyesen fogadja a vendégeket. Remek infrastruktúrája, kiváló szálláslehetőségei immár közel kétezer éve ismertek: a mai értelemben vett turizmus előtt is élénk átmenő forgalmat bonyolított a vidék a német és itáliai területek közti közvetítőként.

A festői Taisten - kattintson a képre a nagyításhoz A festői Taisten

   Az ínyencek tetszését bizonyára elnyerik a helyi különlegességek, mint a spenóttal és sajttal töltött schlutzkrapfen, a híres dél-tiroli szalonna és más finomságok, a lakomát érdemes egy pohárka helyi borral, például a világhírű fűszertraminivel leöblíteni.

   Útikönyvünk Dél-Tirol varázslatos világába invitál – a települések részletes ismertetésén túl betekintést ad az itt élők múltjába és jelenébe, s emellett számos naprakész, gyakorlati információval látja el az utazót.

 
 
A mediterrán város: Meran - kattintson a képre a nagyításhoz A mediterrán város: Meran A Dolomitok kopár csúcsai - kattintson a képre a nagyításhoz A Dolomitok kopár csúcsai A Pragser Wildsee - kattintson a képre a nagyításhoz A Pragser Wildsee
 
 
Ízelítő a könyvből Ez is Dél-Tirol...
Ízelítő az esszékből
Aktuális
 
 


Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.


Hírek | A sorozatról  | Köteteink  | Könyvrendelés
Hirdetési lehetőségek  | Partnereink | Utazási ajánló  | A kiadóról