Ablak a világra Magazin
Érdekes hírek a nagyvilágbólEurópa miniállamai
Európa legnagyobb kis országa
Andorra - a név hallatán a legtöbb embernek semmi nem jut eszébe. Esetleg annyi, hogy ez egy önálló ország a Pireneusok között, Spanyolország és Franciaország határán.


Andorra címere     A monda szerint Nagy Károly alapította a hercegséget, melyet először 839-ben említenek. A 12. században ádáz harc indult a terület birtokjogáért a spanyolországi Urgel püspöke és a francia Foix grófok közt. A 150 éves harc után megállapodást írtak alá, mely kimondta a közös tulajdont. Ez mind a mai napig érvényben van. A grófok birtokjoga azonban még a középkorban a francia királyra szállt át, ezt ma a mindenkori francia elnök képviseli.


A hercegség lakói nem fizetnek adót, az állam viszont adózik a két tulajdonos felé. Máig a középkori feudális adó van érvényben, azaz 900 franknak és 450 pesetának megfelelő eurót, hat sonkát, 12 csirkét és 24 sajtot fizetnek a hűbéruraknak.


Az ország bekerülhetne a rekordok könyvébe, hiszen a Föld egyetlen országa, ahol hivatalos nyelv a katalán (habár a nyelvet az országon kívül is több millióan beszélik); a fővárosa, Andorra La Vella Európa legmagasabban fekvő fővárosa — és egyike azon kevés országoknak, ahol a lakók nem fizetnek adót, és amelynek nincs saját pénzneme.


Andorrában nincs börtön, mert olyan kevés bűncselekmény történik, hogy rendőrsége is mindössze 24 fős. Annál nagyobb a közlekedési rendőrök száma, hiszen egész nap, a hercegség minden településének minden forgalmasabb pontján ott állnak és udvariasan, de erélyesen irányítják a forgalmat.


Andorrában nincs munkanélküliség. Ez számunkra hihetetlen, pedig ennek is meg van az oka. Andorrai állampolgár csak az lehet, aki andorrai születésű, így számuk mindössze 12 ezer. A betelepült lakosok (akiknek a száma meghaladja a 30 ezret) csak addig maradhatnak az országban, amíg van munkájuk. Ezért lehet a munkanélküliség rátája nulla.


Andorra bevásárlóparadicsom. Nyáron turisták százezrei árasztják el a jól ellátott andorrai üzleteket.  A termékek zömét vámmentesen hozzák az országba, így olcsóbbak a francia kozmetikai cikkek, a távol-keleti műszaki termékek, a szeszes italok és a dohányáruk. Andorra híres dohánytermesztéséről is; az üzletekben olcsón vehetünk hazai szivarokat.


Az állam fő bevételi forrása a hozzáadottérték-adóból származik. Ezenkívül főbb bevételi források még a bélyegkiadásból, Andorra két rádióadójából, a villamosáram-kivitelből és a szarvasmarha-tenyésztésből származó jövedelmek.


Andorra legfőbb iparága azonban a turizmus. A bevásárlásban elfáradtakat remek szállodák várják mindenütt. A vadászok részére egy mintegy 80 négyzetkilométeres vadászterület áll rendelkezésre. Aki ragaszkodik a termálvízhez, az se kerülje el az országot, hiszen Les Elcaldes gyógyfürdői mellett sorra nyílnak a gyógyszállodák. A síelőket ősztől tavaszig garantált hóviszonyok várják, tavasztól őszig pedig a csodálatos táj, a fehér csúcsokat visszatükröző, mélykék tengerszemek csábítják gyalogtúrára a vállalkozó kedvűeket.
L.Zs.
kapcsolódó anyagok
» Andorra
Kérjük, ossza meg velünk véleményét, észrevételét, javaslatát!

Az oldalak megtekintéséhez Internet Explorert és 800x600-as felbontást ajánlunk.
A honlap bármely részének másolásával, terjesztésével, az adatok elektronikus tárolásával és feldolgozásával kapcsolatos minden jog fenntartva.
© Útilapu Kiadó Kft., 2002-2003.